efterskolefestival

efterskolefestival 2018

Efterskolefestival 2018 gør eleverne klogere på “danskhed”

Sammen med over 500 andre efterskoleelever har de unge blandt andet diskuteret, hvad “danskhed” er på KFUM og KFUK’s Efterskolefestival – og nogle af dem gav deres bud i TV. Hvad er danskhed? Handler det om flæskesteg med brun sovs eller om tillid og flexicurity-model? Eleverne har sammen med flere hundrede andre efterskoleelever været på Efterskolefestival 2018 – for at diskutere, hvad der ligger i ordet “danskhed”. Og dét har Louise Toft Thøgersen gjort sig nogle tanker omkring.

“- Jeg tænker, at det betyder, at man føler sig dansk og har engageret sig i kulturen her i Danmark.
Jeg har selv været meget med i idrætsforeninger, og det, tænker jeg også, er en del af Danmark –
at man har mulighed for det“, siger hun.

Efterskolefestivalen har overskriften “Sådan er landet, jeg gerne vil kalde for mit” og er arrangeret af KFUM og KFUK, som vi her på Blidstrup Efterskole er tilknyttet. Otte andre efterskoler har også deltaget på festivalen, og eleverne har derfor mødt “kollega-elever” og mærket fællesskabet dér. Temaet lægger op til debat, og eleverne har ikke mødt et endeligt svar på, hvad danskhed er – de har netop skulle tage stilling til, hvad de mener.

“- Jeg tror, det er godt, at vi alle sammen har forskellige holdninger til det – og at vi så snakker om
de holdninger, vi har”, siger Bjarke Kirk.

 

festivalspor

Udover at snakke om, hvad Danmark betyder, og hvornår man er dansk, har eleverne også lavet alverdens sjove og til tider gakkede ting. De deltog nemlig på forskellige “spor” – det vil sige workshops – og det var alt fra “nak og æd” og “Vildmandsdysten” til “Kend din krop” og “Ungdommen nu til dags”. Og så er der blevet sunget masser af sange til de store fællessamlinger med sceneshow – og det har været fedt.

– “Stemningen er super god. Jeg tror også man kommer tættere på hinanden af det, og man får
bedre fællesskaber”, siger Bjarke.

Både undervisere og alle andre omkring festivalen er unge, frivillige fra KFUM og KFUK. De mange forskellige spor er blevet til, ud fra hvad de frivillige undervisere selv brænder for og synes er sjovt, fortæller den ene festivalchef på Efterskolefestival, Kristine Strunge. -” Det kan forhåbentlig være med til at vise eleverne, at det ikke handler om, at man skal være så god som muligt eller at få de bedste karakterer – men om at være sig selv og have det sjovt, og lave noget sammen som ingen bliver vurderet på”, siger hun.

Og ifølge Efterskolefestivalens anden festivalchef, Johanne Nørtoft, har det hele været endnu bedre end forventet.
-” Det med at synge sammen giver et helt særligt fællesskab. Især når vi synger “Giv os lyset tilbage”, bliver der virkelig skrålet igennem – det er så fedt! Når man kan mærke, at vi alle sammen bare vil det her, er der en helt særlig stemning af, at alt kan lade sig gøre”, siger hun.

TV2 Østjylland var på besøg mandag – og derfor kan man se Louise Toft Thøgersen og Line
Horsager Poulsen på skærmen lige her:

https://www.tv2ostjylland.dk/nyheder/26-03-
2018/1930/danskhed-pa- skemaet?autoplay=1#player

 

Artikel skrevet af; Mia Vad, KFUM og KFUK