læreplads

Når praktikken fører til læreplads

Anders og Bjarke er to glade gutter. De er glade først og fremmest fordi de går på efterskole, men OGSÅ fordi de har fået sig en læreplads! Fælles for dem begge er, at de har valgt linjefaget håndværker, som er en linje med masser af erfaring inden for både tømrer-, murer-, smede- og elektrikerfaget, og med en række supplerende valgfag som knivsmedning, motorlære og sløjd, er der virkelig erfaring og opkvalificering at hente. Linjen har haft stor succes, og tiltrækker mange unge som har lyst til at bruge hænderne og måske drømmer om en fremtid som elektriker, smed, murer eller tømrer. Ud over erfaring og opkvalificering er håndværkerlinjen også certifikatgivende, der tilbydes nemlig svejsekursus incl paragraf 26 (sikkerhed). Alle 9. klasserne på Blidstrup skal i en uges erhvervspraktik, 10. klasserne skal i brobygning, samt at alle får en ekstra uges erhvervspraktik.

Bjarke og Anders går begge i 9. klasse og har altså haft mulighed for at komme i praktik af to omgange. De har haft masser af erfaring med fra skolen, som har været nyttig på deres pladser, og som altså har ført til en aftale med mester om at gå i lære efter deres efterskoleophold på Blidstrup.

anders skal på EUX og vil være tømrer

Anders vil tage en EUX, som betyder at han både får en gymnasial uddannelse, men også ender op som håndværker når han er færdig. Han har fået læreplads i et stort tømrerfirma i Ålborg TL Byg, som var det første sted han var i praktik. Her fik han lov at snuse til tømrerfaget og indgå på lige fod med de andre lærlinge.

“Det har været mega fedt og lærerigt at være i praktik. Jeg ved at jeg vil være tømrer, men jeg brugte min anden praktik hos en landmand hvor jeg blandt andet tromlede, rørte gylle og fejede med fejekost til maskine. Jeg kunne sagtens have valgt at komme i praktik hos et tømrerfirma igen, men jeg ville bruge muligheden for at snuse til noget andet. Det er jeg glad for, og jeg er blevet bekræftet i, at tømrerfaget er det rigtige!”

bjarke har en drøm om at blive landbrugssmed.

-Og valgte derfor at bruge sin anden praktik hos Thy-Mors Udmugning- og Maskinservice i Sundby Thy. Her fik han lov til at hjælpe med bl.a. reparationer og servicering af landbrugsmaskinerne på værkstedet, samt køre med i servicebilen til forskellige opgaver hos kunden. Uddannelsen som landbrugssmed foregår på Teknisk Skole i Års og er en kombination af skoleforløb og arbejde på sin læreplads.

“Jeg er vild med smedefaget, men som landbrugssmed får du en kombination af arbejdet på et værksted, i marken og køre servicebil. Det er det som tiltrækker mig, og jeg glæder meget til at komme i gang, når jeg er færdig her på Blidstrup. Det var en kæmpe fordel i min praktik, at jeg havde lært at køre med større maskiner på skolen, samt at jeg havde taget paragraf 26 kurset så jeg måtte svejse. Jeg knoklede og viste at jeg gerne ville, og sidste dag i praktikken snakkede jeg med mester, som så tilbød mig en læreplads. Det var SÅ fedt at kunne gå på weekend med.”

Faktisk er det ikke kun Bjarke og Anders som har en læreplads i hus. Lige nu er det halvdelen af vores håndværkerlinje som kan springe grundforløb 1 over når de starter på de tekniske skoler, og ikke skal bekymre sig om, om de nu kan finde en læreplads. Det er en rigtig god statistik, som vi selvfølgelig er stolte af her på skolen. Vi gør alt hvad vi kan, for at man virkelig får noget ud af at vælge vores håndværkerlinje, samt at de lærer noget som kan bruges i det virkelige liv.