I praktik hos Outrup Vinduer og Døre

Når praktikken kan føre til læreplads

I denne uge er eleverne på vores håndværkerlinje i praktik. Hver især er ude og prøve kræfter med mulige fremtidsdrømme, så det er alt fra murer-, tømrer-, smede- og elektrikerfaget til maskinsnedker, landmand og produktionsassistent. Formålet med de to praktikker som vores håndværkerlinje præsenteres for i løbet af skoleåret, er selvfølgelig at mærke faget og arbejdslivet på tæt hold, men faktisk også at åbne en dør for en potentiel læreplads. Og netop en læreplads er hvad der venter Emil, hvis han beslutter sig for at gå i lære som maskinsnedker eller produktionsassistent.

Emils praktikhistorie

Emil er som de andre elever fra håndværkerlinjen også i praktik i denne uge. Han har valgt at kigge nærmere på uddannelsen som maskinsnedker, da han som et led i vores samarbejde med den lokale virksomhed Outrup Vinduer og Døre, var på en rundvisning derude først på foråret. Her blev de præsenteret for de to uddannelser som virksomheden tilbyder, nemlig maskinsnedker og produktionsassistent. Under rundvisningen fortalte en nuværende lærling om hans dagligdag på virksomheden, hans skoleforløb og snarlige rejse til Thailand som en del af uddannelsen. Emil fik øjnene op for faget og var slet ikke klar over den del med udlandet. Han syntes det lød enormt interessant, og besluttede at han ville bruge den ene af sine praktikperioder hos netop Outrup.

Jeg drømmer om enten at blive tømrer, eller maskinsnedker. Dog har jeg lidt problemer med ryggen, så jeg er ikke helt sikker på at tømrer er det rigtige. Der er mange løft og dumme stillinger, men jeg tror at maskinsnedker er en mulighed. Jeg synes det er fedt at kunne prøve muligheden af her og se hvordan hverdagen er i virksomheden. Jeg har været her i denne uge og de tre dage i sidste uge inden påskeferien, så jeg har fået et rigtig godt indblik. Jeg har prøvet at være omkring stort set alle afdelinger i produktionen, lige fra det rå træ kommer ind på lageret til den færdige dør, eller det færdige vindue er pakket og klar til at sende afsted til kunden. Det er virkelig fedt at se hvordan de rå stykker træ bliver til flotte døre og vinduer i alle afskygninger. Jeg kunne specielt godt lide at være i snedkerafdelingen og udpakning samt på lageret.”

Outrup Vinduer og Døre, som efterhånden har 51 år på bagen, laver ikke bare standardløsninger. Smukke døre og vinduer i alle mulige former og farver ryger ud af produktionen til kunden. Virksomheden laver alt selv, så der er utrolig mange led og afdelinger døren eller vinduet skal igennem før den kan sendes afsted. Derfor giver det netop også en alsidighed for medarbejderen. Martin som er afdelingsleder og Emils Chef i denne uge fortæller:

“Vi har både faglærte og ufaglærte her i virksomheden, men fælles for alle er at de knalddygtige til det de laver, og har mange års erfaring. Der er rigtig mange ting at holde styr på, og vores maskiner kræver teknisk viden og vedligeholdelse for at køre optimalt. Vi har mange medarbejdere som har holdt både 10, 25 og 30 års jubilæum, så vi er en arbejdsplads med et godt sammenhold og stor viden og erfaring. Det vil vi selvfølgelig gerne blive ved med, men det bliver sværere og sværere at tiltrække unge mennesker. Det er simpelthen mindre årgange og dem der er, flytter til større byer for at tage uddannelse, og så tænker mange måske også på produktion som noget lidt kedeligt og ensformigt. Det vil vi selvfølgelig gerne have lavet om på, og gør hvad vi kan for at gøre vores arbejdsplads attraktiv. Vi syntes det var oplagt at indlede et samarbejde med Blidstrup Efterskole netop på grund af deres håndværkerlinje, og at de har mange elever fra både Mors, Thy og Salling. Kan vi vække bare to eller tre elevers interesse og lokke dem herud i praktik er der måske udsigt til en læreplads. Det er win win for begge parter, og vi tilrettelægger praktikken således at de kommer omkring hele produktionen, indgår i dagligdagen og ikke bare bliver sat til at feje på lageret.”

Emil har således fået et indblik i erhvervslivet, han har fået øjnene op for en uddannelse han ikke kendte så meget til før, og har ikke mindst fået prøvet det af på egen krop. Praktikken på håndværkerlinjen er et super vigtigt led i afklaringsprocessen og er med til at af- eller bekræfte de unge i deres fremtidige valg. De vokser ved at komme ud, både fagligt men også personligt. Og når vi så har så gode samarbejdspartnere som eksempelvis Outrup Vinduer og Døre har vi også en garanti for, at de unge kommer ud til noget relevant og interessant. Det er guld værd, ikke kun for os som skole, men også for virksomhederne. Hvem ved, måske er den nye maskinmester-lærling fundet i denne omgang. “Bliver Emil enig med sig selv om, at han skal i lære som maskinmester efter hans efterskoleophold på Blidstrup, står der i hvert fald en dør åben hos os” fortæller Martin.